Fogak pótlása

 

A foghiány

A fog az esztétikum mellett, sokkal lényegesebb gyakorlati feladatok ellátásáért is felelős, mint például a rágás, vagy a hangképzés.
A foghiány további elváltozásokat is okozhat, így a fog pótlása már egyetlen hiányzó fog esetén is nagy jelentőséggel bír.
Lényeges, hogy fogvesztés esetén minél előbb megtörténjen a hiányzó fog pótlása, mert így állítható vissza maximálisan az eredeti állapot, és előzhető meg minden további elváltozás

 

 

A fogpótlásokat két nagy csoportra oszthatjuk:

1. Rögzített fogpótlások:

- korona, vagy híd

- gyökércsapos fogművek 

 

2. Kivehető fogpótlások (kivehető fogsor):

- részleges kivehető fogpótlás

- teljes kivehető fogpótlás 


Abban az esetben készítünk rögzített pótlást, koronát, ha egy fogunk olyan mértékben károsodott, hogy fogtöméssel már nem lehet helyreállítani a rágóképességet. A korona többféle anyagból készülhet. A mai gyakorlatban a fémkerámia korona és a cirkón korona a legelterjedtebb. Hasonló megoldással, híd alkalmazásával teljesen hiányzó fogat is lehet pótolni. Ebben az esetben a hiányzó fog szomszédos fogai kerülnek lecsiszolásra és azok segítségével, Amennyiben a foghiány szomszédos fogai épek, nem javasoljuk azok lecsiszolását. Ilyen esetekben alkalmazzuk a fogbeültetését (implantátumot).  Ugyancsak implantátum alkalmazása javasolt ha a foghiány közvetlen közelében nincs megfelelően terhelhető fog ami pillért képezhetne a híd számára.

 

Videó

Pácienseink mondták

 • Mándra Karolának szeretném megköszöni türelmét és fájdalom mentes fogkő leszedését és ezt a családias légkört szívből ajánlom mindenkinek

  Singer Pálné

 • Két gyökérkezelés és néhány esztétikus fogtömés után valóban jó „szájízzel” léptem ki a rendelőből! A beavatkozások jó hangulatban és maximális odafigyeléssel zajlottak. Köszönöm a HomeDent dolgozóinak az „otthon” kényelmét és a családias hangulatot.

  Toldi Mária

 • A HomeDent valóban üde színfoltja a fogászati ellátásnak. A hozzáértés az empátia illetve az otthon melege, tökéletes harmóniát teremtve feledteti az ideérkezővel a félelmeit, melyek kialakultak benne régi tapasztalatok alapján.

  Kovács Istvánné

 • Kiskorom óta félek a fogorvostól, de most már meggyőződtem arról, hogy nincs mitől tartanom. A kezelések jó hangulatban teltek, nagyon aranyosak mindannyian. Örülök, hogy a szüleim ide küldtek.

  Nemes Nagy Laura

 • Doktor Úr nagyon kedves és humoros, így a kezelés nem hogy stressz mentes, hanem kimondottan jó hangulatú volt. Azt meg közben el is felejtettem, hogy fogászati székben ülök .

  Enikő

 • Köszönet az abszolút szakértő és emberi hozzáállásért.

  Hegedűs Éva

 • Napokig stresszben voltam a műtét miatt, de így utólag most már tudom, hogy felesleges volt. Semmit nem éreztem, és az ellátás hangulata kitűnő volt. Ilyen fogászati ellátást még sehol nem tapasztaltam. Megtanultam, hogy fájdalommentesen és félelem nélkül is lehet járni fogorvoshoz. Köszönet a csapatnak és külön köszönet Dr. Tóth Attilának

  M. Judit

 • Köszönet Dr. Tóth Attilának és munkatársainak a fantasztikus, családias szolgáltatásért. Remek szakemberek.

  Zsófi