Készülhet-e röntgenfelvétel a terhesség alatt?

 

A pácienst a röntgenkészítés során kis dózisban sugárzás éri, ennek értelmében a terhesség során a fejlődő magzat is sugárzásnak van kitéve, amire szélsőséges esetben a korai fázisban érzékenyen is reagálhat.

A szakvélemények erősen megoszlanak, hiszen a modern digitális technikáknak köszönhetően a felvétel készítés során alkalmazott dózis ma már rendkívül alacsony, így a legtöbb szakértő szerint ez a dózis nem károsítja a magzatot.

Természetesen abban mindenki egyet ért, hogy a terhesség ideje alatt kerülni kell a röntgenkészülékek alkalmazását, ezért a fogorvosok csak szélsőséges estben alkalmazzák várandós pácienseken.

Tervezett terhesség esetében mindenki azt javasolja, hogy az anyuka még a terhesség előtt látogasson el fogorvosához, aki megvizsgálja fogait, majd elvégez minden szükséges beavatkozást. Ennek megfelelően javasolt a nagyobb fogászati kezeléseket lehetőség szerint a terhesség és a szoptatás előtti, vagy utáni időszakra tervezni, ugyanis lehetséges, hogy a beavatkozás során érzéstelenítésre van szükség, vagy gyökérkezelés esetében kialakuló gyulladás miatt antibiotikum szedését rendelheti el a fogorvos, amelynek következtében a baba szoptatását félbe kell hagyni!

 

Pácienseink mondták

 • Mándra Karolának szeretném megköszöni türelmét és fájdalom mentes fogkő leszedését és ezt a családias légkört szívből ajánlom mindenkinek

  Singer Pálné

 • Két gyökérkezelés és néhány esztétikus fogtömés után valóban jó „szájízzel” léptem ki a rendelőből! A beavatkozások jó hangulatban és maximális odafigyeléssel zajlottak. Köszönöm a HomeDent dolgozóinak az „otthon” kényelmét és a családias hangulatot.

  Toldi Mária

 • A HomeDent valóban üde színfoltja a fogászati ellátásnak. A hozzáértés az empátia illetve az otthon melege, tökéletes harmóniát teremtve feledteti az ideérkezővel a félelmeit, melyek kialakultak benne régi tapasztalatok alapján.

  Kovács Istvánné

 • Kiskorom óta félek a fogorvostól, de most már meggyőződtem arról, hogy nincs mitől tartanom. A kezelések jó hangulatban teltek, nagyon aranyosak mindannyian. Örülök, hogy a szüleim ide küldtek.

  Nemes Nagy Laura

 • Doktor Úr nagyon kedves és humoros, így a kezelés nem hogy stressz mentes, hanem kimondottan jó hangulatú volt. Azt meg közben el is felejtettem, hogy fogászati székben ülök .

  Enikő

 • Köszönet az abszolút szakértő és emberi hozzáállásért.

  Hegedűs Éva

 • Napokig stresszben voltam a műtét miatt, de így utólag most már tudom, hogy felesleges volt. Semmit nem éreztem, és az ellátás hangulata kitűnő volt. Ilyen fogászati ellátást még sehol nem tapasztaltam. Megtanultam, hogy fájdalommentesen és félelem nélkül is lehet járni fogorvoshoz. Köszönet a csapatnak és külön köszönet Dr. Tóth Attilának

  M. Judit

 • Köszönet Dr. Tóth Attilának és munkatársainak a fantasztikus, családias szolgáltatásért. Remek szakemberek.

  Zsófi